moczerski3n.jpg

Finał NAGRODY HISTORYCZNEJ IM. KAZIMIERZA MOCZARSKIEGO 2021

Zaktualizowano: 1 gru 2021

Kto otrzyma tegoroczną Nagrodę Historyczną m.st. Warszawy im. Kazimierza Moczarskiego? Kto będzie laureatką lub laureatem Nagrody Młodzieżowych Klubów Historycznych? Kapituły obu nagród niebawem podejmą decyzję, a nazwiska nagrodzonych poznamy 3 grudnia o 20:00 – w trakcie specjalnego wydarzenia ONLINE. Będziecie je mogli obejrzeć na Facebooku Domu Spotkań z Historią, Facebooku Kulturalnej Warszawy i YouTubie!

Wydarzenie poprowadzi Maciej Orłoś. Zapraszamy na video-finał online!

KTO W TYM ROKU WALCZY O TYTUŁ? Pełną listę dziesięciu nominowanych książek, walczących o tytuł najlepszej publikacji o polskich dziejach najnowszych, znajdziecie na stronie: https://dsh.waw.pl/429-2021-nagroda-moczarskiego.... a także w naszych Aktualnościach: https://www.fundacjamoczarskich.com/post/nagroda-moczarskiego-2021-10-nominowanych. Wybrało je znakomite jury skupiające elitę polskich historyków i pisarzy w składzie: Andrzej Friszke (Przewodniczący Jury), Antoni Dudek, Dobrochna Kałwa, Jan Kofman, Andrzej Krzysztof Kunert, Anna Landau-Czajka, Tomasz Łubieński, Anna Machcewicz, Tomasz Makowski, Daria Lipińska-Nałęcz, Małgorzata Szejnert i Andrzej Wielowieyski.

Autor lub autorka najlepszej książki otrzyma 50 tysięcy złotych oraz statuetkę – replikę temperówki patrona Nagrody, zaprojektowaną przez Jacka Kowalskiego z Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. „Ołówek Kazimierza Moczarskiego” powędruje do autorki lub autora książki, którą z 10 nominacji wybiorą uczniowie szkół średnich z 12 Młodzieżowych Klubów Historycznych im. Kazimierza Moczarskiego.

O NAGRODZIE MOCZARSKIEGO Nagroda Historyczna m.st. Warszawy im. Kazimierza Moczarskiego została ustanowiona w grudniu 2018 roku uchwałą Rady m.st. Warszawy i jest kontynuacją nagrody powstałej w 2009 roku. Przyznawana jest autorom książek poświęconych najnowszej historii Polski – od odzyskania niepodległości w 1918 roku do czasów współczesnych.

Fundator i organizator: miasto stołeczne Warszawa Współorganizatorzy: Dom Spotkań z Historią, Fundacja im. Kazimierza i Zofii Moczarskich Patron medialny: Gazeta Wyborcza Partnerzy: Biblioteka Narodowa, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie, Muzeum Historii Polski